Loading

Subotička 4, 78000 Banja Luka

+387 65 525 552

autoservisboros@gmail.com

Pon-Pet: 8:00 – 16:00 | Sub: 8:00 - 13:00

Pon-Pet: 8:00 – 16:00 | Sub: 8:00 - 13:00 | Ned: Zatvoreno
Kontaktirajte Nas +387 65 525 552
Subotička 4, 78000 Banja Luka

NAJČEŠĆA PITANJA

Na ovoj stranici možete pročitati odgovore na najčešće postavljana pitanja mehaničarima u našem servisu. Ako niste pronašili odgovor na pitanje koje konkretno Vas interesuje, slobodno nas kontaktirajte direktno na broj telefona našeg autoservisa +387 51 264 595

Pružate li garanciju za servis vozila obavljen u Vašem auto servisu?

U autoservisu BOROS dobijate garanciju na izvršene usluge, kao i na kvalitet ugrađenih rezervnih dijelova kupljenih u servisu. Garancija važi godinu dana i podrazumijeva besplatan popravak, te zamjenu ugrađenih eventualno neispravnih autodijelova.

Što je to kompjuterska dijagnostika na automobilu?

Kompjuterska dijagnostika u automobilskoj industriji je čin povezivanja posebnog dijagnostičkog računra (inače poznatijeg kao dijagnostički tester) na board kompjuter u našem vozilu. Ova usluga nam omogućuje da saznamo u kakvom se stanju trenutno nalazi automobil, da li su parametri u standardnim normama ili odstupaju od željenih, da li ima i gdje su greške tačno, kao i koji su njihovi uzroci.

Zašto je potrebno mijenjati ulje u motoru?

Promjena ulja je jedan od osnovnih elemenata održavanja vozila. Ne izvodi se bez razloga, jer motorno ulje daje svakom motoru podmazivanje i hlađenje što je neophodno za ispravan i dugotrajan rad motora. Motorno ulje je jedan od elemenata koji se naročito troši prilikom vožnje na kratkim relacijama, posebno pri gradskoj vožnji. Promjena ulja mora uvijek biti popraćena promjenom filtera za ulje.

Prilikom kočenja se čuje škripanje i metalni zvuk u prednjem dijelu vozila?

Ovakva dešavanja su najčešće znak da se radi o potrošenosti prednjih disk pločica, Kada primjetite ovu pojavu, ne preporučujemo dalju dužu vožnju jer vozilo više nije sigurno za Vas, putnike u vašem vozilu kao i za ostale učesnike u saobraćaju. Osim toga uvećavate mogućnost i za oštećenje diskova. potrebno se što prije javiti u servis.

Kakva je uloga ulja za kočnice?

Normalno funkcionisanje kočnica nije moguće bez kočione tečnosti. Mnogi simptomi neispravnosti kočnica povezani su sa nivoom kočione tečnosti. Ako je nivo kočione tečnosti nizak, potrebno je provjeriti i ostale dijelove kočionog sistema (cilindre, cijevi i crijeva). Iako je kočioni sistem hermetički zatvoren, usljed grijanja i hlađenja dolazi do kondenzacije u sistemu. Kočionu tečnost je potrebno mijenjati svake 2-3 godine.

Kakva je razlika u oznakama 4WD i AWD (all wheel drive)?

Oba imaju pogon na sva četiri točka. Kod AWD sistema imamo stalni pogon na sva četiri točka gdje se snaga izašla iz mjenjača na prednje i zadnje točkove raspodjeljuje u omjerima preko centralnog diferencijala. Kod 4WD pogona reduktor preuzima i vrši raspodjelu snage iz mjenjača na sve ili samo na dva točka.

Koliko često je potrebno uraditi provjeru i servis auto klime?

Redovan servis i punjenje auto klime se preporučuje svake dvije godine čak i ako klima uređaj radi sasvim normalno. Redovnim održavanjem klime, osiguravate efikasan rad, te smanjenu potrošnju goriva pri radu klime. U našem servisu nudimo usluge provjera stanja sistema te punjenja klime.

Nakon koliko vremena je potrebno zamijeniti antifriz?

Zbog svojsta antifriza da mu je tačka smrzavanja znatno niža, a tačka ključanja mnogo viša od vode, što omogućava radne temparature motora i preko 100 stepeni, antifriz se nalazi u sistemu za hlađenje tokom cijele godine. Zboga ovakvog načina i uslova rada, antifriz vremenom gubi svoja svojstva, te ga je potrebno zamijeniti na svake dve do tri godine. U našem servisu ćemo vam provjeriti stanje antifriza i preporučiti termin za zamjenu.

Zašto moram da imam komplete ljetnih i zimskih guma?

Često nas pitaju zašto je potrebno mijenjati zimske gume ljetnima i obratno, pogotovo ako je zima blaga i nema leda i snijega. Savjetuje se zamjena ljetnjih guma zimskim ukoliko spoljna temperatura padne ispod 7°C, obzirom da tada ljetnje gume gube svojstva, samim time postaju nesigurne i nestabilne. Korišćenjem zimskih guma automobil postaje mnogo stabilniji u vožnji, točkovi bolje prianjaju za tlo, pa vozila imaju mnogo kraći zaustavni put prilikom kočenja. Obratno, na višim temperaturama, zimske gume se brže troše i imaju slabije karakteristike nego zimi i treba ih obavezno zamijeniti ljetnjim.